Mindfulness ja urheilu – Huikea yhdistelmä

joulu 11, 2020 | Uncategorized | 0 Kommenttia

Viime vuosien tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet mielikuvaharjoittelun olevan äärimmäisen tehokasta mitä tahansa urheilua harrastaville ihmisille. Yksi isoimmista eduista on stressin vähentäminen. Sekä amatööri- että kilpailutason urheilijat tietävät, että harjoittelut tai kilpailut ovat suurin stressin lähde, ja tällä voi olla erittäin negatiivinen vaikutus heidän urheilulliseen suorituskykyynsä. Mielikuvaharjoituksien jatkuva harjoittaminen auttaa rentoutumaan ja kehittämään henkisesti positiivisemman ja tietoisemman lähestymistavan tuleviin koitoksiin.

Parannettu keskittyminen

Kaikki tietävät, että miten pää toimii eri tilanteissa, on urheilussa äärimmäisen tärkeää. Pelinluku, syöttö oikeaan aikaan, vastustajan lukeminen, sijoittuminen, hengitys ennen suoritusta: nämä ovat esimerkkejä muun muassa tilanteista, joissa häiriötekijöitä eisallita. Mindfulness-käytäntö auttaa keskittymään nykyiseen hetkeen ilman häiriötekijöitä, pitämään mieli parhaassa mahdollisessa tikissä.

Parempi uni

Iso osa ihmisistä ajattelee, että nukkuminen on tarpeellinen paha. Suomessa meillä on hyvin harhaanjohtava sanonta ”nukkumaan ehtii, kun kuolen”. Tuo kyseinen asia toki pitää paikkaansa mutta se, kuinka aikaisin sinne joutuu nukkumaan, on hyvin paljon kiinni siitä, kuinka palautat kroppasi ja pääsi rasituksista. Joten mitä tapahtuu urheilijoille, joilla ei ole tarpeeksi unta? Ärtyisyys, keskittymisvaikeudet, hallitsematon ahdistuneisuus ja motorisen kontrollin väheneminen. Wisconsinin yliopiston lääketieteen ja terveydenhuollon korkeakoulun tekemä mielenkiintoinen tutkimus on osoittanut, kuinka mielenterveyttä harjoittavilla urheilijoilla on parempi unenlaatu, heidän on helpompi nukahtaa ja sivuvaikutuksena on vahvempi immuunijärjestelmä. Tämä myös vaikuttaa elämän laatuun ja elämän ennustettuun pituuteen.

Kivunsietokyvyn nosto

Kentin yliopiston tekemä tutkimus on osoittanut, että mindfulness auttaa hallitsemaan kipua tehokkaammin. Tutkimus tehtiin 20 ammattilaispelaajasta, jotka olivat kärsineet vakavista vammoista. Urheilijat, jotka harjoittelivat mielikuvaharjoituksia koko tutkimuksen ajan, kykenivät hallitsemaan kipua tehokkaammin.

Parempi kestävyys

Mindfulness – yhdistettynä hengitysharjoituksiin – auttaa urheilijoita visualisoimaan omat tavoitteet ja opettaa kehoaan työskentelemään pidempään, mikä lisää kestävyyttä. Mindfulness auttaa myös urheilijoita vähentämään negatiivisia ajatuksia, hyväksymään mahdolliset epäonnistumiset heikentämättä itsetuntoaan ja voittamaan esteet, unohtamatta lopullista tavoitettaan.

“I’VE FAILED OVER AND OVER AND OVER AGAIN IN MY LIFE … AND THIS IS WHY I SUCCEED.”
– Michael Jordan

Tämä on lainattu teksti Zerobodyn sivuilta, mutta muokattu hieman suomalaiseen makuun istuvaksi. Alkuperäinen teksti löytyy tästä linkistä.