Stressin hallinta
Lyhyet stressi jaksot voivat olla jopa hyödyllisiä terveydellemme: mitä tekisimme, jos joutuisimme kasvotusten kohtaamaan karhun metsässä? Jotkut taistelivat, toiset pakenivat. Molemmat vaihtoehdot ovat yhdenmukaisia erityisten fysiologisten reaktioiden kanssa, jotka ”rasittavat” kehoamme selviytymiseen. Vaikka kasvojen kohtaaminen karhun kanssa on epäilemättä harvinainen tapaus, nykyaikainen yhteiskunta asettaa meille jatkuvasti uusia haasteita testata kykymme hallita stressiä. Työajat, lasten koulutus, julkinen puhuminen, pitkä matka, tärkeä päätös: kaikki nämä asiat laukaisevat luonnollisen reaktion ”taistelu tai pako”.
Koska stressistä tulee haitallista?
Kun stressaavat jaksot jatkuvat pitkään tai koemme ympäröivän ympäristön paineita, joita emme pysty fysiologisesti lieventämään, kehomme ei voi poistaa kemiallisia aineita, jotka syntyvät henkisen taistelun aikana. Näiden aineiden kertyminen voi aiheuttaa ahdistusta ja aiheuttaa useita terveysongelmia, jotka vaikuttavat koko kehomme:
Heikentynyt immuunijärjestelmä
Kun sairastumme, kehomme kokee jonkin verran stressiä, joka pakottaa sen työskentelemään enemmän: se on luonnollinen reaktio, joka auttaa meitä torjumaan sairauksia, infektioita ja kestää yleensä yhtä kauan kuin sairaus. Jos kehomme ei palauta luonnollista tasapainoa ja reaktio jatkuu pidempään, järjestelmämme heikkenee ja sen toiminta vaarantuu. Tieteellinen tutkimus stressin vaikutuksista tulehduksiin on itse asiassa osoittanut, että pitkäaikainen altistuminen stressille lisää sairauksien riskiä.
Sydän- ja verisuonijärjestelmän toimintahäiriö
Stressi vaikuttaa sydämeen, koska se aiheuttaa valtimossa painetta, mikä johtaa kardiovaskulaarisiin toimintahäiriöihin. Jos stressistä tulee krooninen sairaus työssä tai yksityiselämässä, se lisää sepelvaltimotaudin mahdollista puhkeamista 40-50%.
Ruoansulatusongelmat
Miksi vatsassamme tai suolistossa esiintyy usein oireita ennen stressaavaa tapahtumaa? Ruoansulatuskanavamme, joka sisältää miljoonia hermosoluja, voi reagoida stressaavaan tilanteeseen käynnistämällä voimakkaan ruoansulatuskanavan reaktion, johon voi sisältyä pahoinvointia, ripulia, ummetusta, kouristuksia tai vielä vakavampia sairauksia, kuten erilaiset haavaumat.
Liikalihavuus
Kiireisen päivän tai suuren stressin jälkeen terveellisen ja tasapainoisen aterian valmistaminen on viimeinen asia, jonka haluamme tehdä. Meillä on tapana valita valmisruoka, joka sisältää usein runsaasti sokeria ja rasvoja, mikä saa meidät aluksi tuntemaan hyväksi, mikä taas saa kehomme vapauttamaan dopamiinia ja lievittämään stressiä. Tämän tavan pitkäaikaisista seurauksista ihminen lihoo, kokee emotionaalista stressiä sekä turhautumista. Pian on noidankehä valmis, josta on vaikea irtaantua.